Üç Yıl Sonra Yeni Düzenleme: Döviz ile Menkul Kıymet Satılabilecek!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Üç Yıl Sonra Düzenleme: Döviz ile Menkul Kıymet Satılabilecek!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yayımlanan yeni bir tebliğle menkul satışlarının döviz cinsinden veya dövize endeksli yapılmasına olanak tanıdı. 2022 yılında getirilen, bu satışların yalnızca (TL) ile yapılması zorunluluğu, piyasalardaki döviz dengelenmesi ile birlikte kaldırıldı. Yeni düzenleme, taşıt satış sözleşmeleri hariç olmak üzere menkul satış sözleşmelerindeki ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yerine getirilmesine imkan veriyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz ile menkul kıymet satışını olanaklı kılıyor​

Bu değişiklik, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’a İlişkin” tebliğlerinde yapılmış bir düzenlemeyle yürürlüğe girdi. Bakanlık, makroekonomik konjonktürle uyumlu olarak, kambiyo politikaları kapsamında menkul satış sözleşmelerinde ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli yapılabilmesi için gerekli düzenlemeleri yaptı.

dovizler.jpg

Daha önce, 13 Eylül 2018’de yapılan değişiklikle Türkiye’de yerleşik kişiler arasında belirli sözleşme türlerinde döviz cinsinden veya dövize endeksli ödeme yapılması yasaklanmıştı. Ancak, 19 Nisan 2022’de yapılan bir başka düzenleme ile menkul satış sözleşmelerine ilişkin ödeme yükümlülüklerinin yalnızca TL olarak yapılması zorunlu hale getirilmişti. Bakanlık, bu uygulamanın işleyişini ve etkilerini izleyerek, döviz cinsinden ödeme yapılması zorunluluğunu kaldırdı. Yeni düzenleme ile, menkul satış sözleşmeleri dışında kalan tüm sözleşmelerde, ödeme yükümlülüklerinin yabancı para cinsinden veya dövize endeksli olarak yerine getirilmesi mümkün hale geldi.

Kamera kayıtları süresi iki yıla çıkarıldı​

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanlığı finansal sektörün güvenilirliğini artırmak ve Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) standartlarına uyum sürecini desteklemek amacıyla yeni bir düzenleme daha yaptı. Bakanlık, döviz bürolarının denetim ve gözetim faaliyetlerinin etkinliğini artırmak amacıyla, mevcutta bir yıl olan kamera kayıtlarının saklanma süresini iki yıla çıkarma kararı aldı. Bu adım, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerle mücadeleye yönelik daha etkili bir denetim sağlamayı hedefliyor. Bu yeni düzenlemeler, finansal piyasaların düzenli ve şeffaf bir şekilde işlemesi, ekonomik istikrarın desteklenmesi ve döviz piyasasındaki denetimlerin güçlendirilmesi adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi da, ‘ta ve ‘da takip edin ve ve kanalımıza katılın!

Yazının devamı için

Geri