A
Admin
Yönetici
Yönetici
Yönetici

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 2024 yılının Aralık ayında finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı önemli bir artış göstererek 141,9 milyar dolara yükseldi. Bir önceki aya göre 4,7 milyar dolar artan bu açık, firmaların döviz pozisyonundaki sıkıntıları bir kez daha gündeme getirdi.
TCMB’den döviz verileri geldi
Verilere göre, Aralık ayında finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıkları 2 milyar 370 milyon dolar artarken, yükümlülükleri ise 7 milyar 79 milyon dolar arttı. Bu artış, net döviz pozisyonu açığının 4 milyar 709 milyon dolar daha büyüyerek 141 milyar 930 milyon dolara ulaşmasına sebep oldu. Varlık dağılımında dikkat çeken bir diğer gelişme, ihracat alacaklarının 1 milyar 780 milyon dolar, yurtdışına yapılan doğrudan sermaye yatırımlarının ise 796 milyon dolar artması oldu.

Öte yandan, yurt içi bankalarda bulunan mevduat ve menkul kıymetler sırasıyla 158 milyon dolar ve 49 milyon dolar azaldı. Bu veriler, firmaların döviz varlıklarını artırırken, yerel piyasalara olan ilgilerinin azaldığını gösteriyor. Yükümlülük dağılımında ise dikkat çeken en önemli gelişme, yurt içinden sağlanan nakdi kredilerin 3 milyar 326 milyon dolar, ithalat borçlarının 1 milyar 973 milyon dolar ve yurtdışından sağlanan nakdi kredilerin 1 milyar 780 milyon dolar artması oldu.
Bu artışlar, firmaların yabancı para yükümlülüklerinde önemli bir yükselişe yol açtı. Ayrıca, yükümlülüklerin vade yapısı incelendiğinde, kısa vadeli kredilerin bir miktar azalırken, uzun vadeli kredilerde önemli bir artış gözlendi.
Bu verilerin anlamı nedir?
Aralık ayında kısa vadeli varlıklar 124 milyar 965 milyon dolar olarak gerçekleşirken, kısa vadeli yükümlülükler ise 108 milyar 919 milyon dolar seviyesinde oldu. Kısa vadeli net döviz pozisyonu fazlası ise 1 milyar 175 milyon dolar artarak 16 milyar 46 milyon dolara çıktı. Kısa vadeli yükümlülüklerin toplam yükümlülükler içindeki payı ise yüzde 37 olarak belirlendi.

Bu veriler, firmaların yabancı para pozisyonlarındaki artışı ve finansal yükümlülüklerin dağılımındaki değişiklikleri gözler önüne sererken, ekonomisinin döviz risklerine karşı daha dikkatli bir yaklaşım gerektirdiğini ortaya koyuyor Bu gelişmeler, Türkiye’deki firmaların döviz pozisyonlarını ve finansal yapılarını etkileyen önemli veriler olarak, önümüzdeki dönemde döviz kurlarının nasıl şekilleneceği konusunda da önemli bir gösterge olabilir.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi ’da, ‘ta ve ‘da takip edin ve ve kanalımıza katılın!
Yazının devamı için